«

»

okt 13

Sökmotoroptimering (SEO)

Sökmotoroptimering även förkortat SEO är ett viktigt ämne när man bygger hemsidor idag. Genom att bygga en hemsida som är väl sokmotoroptimerad så kan du få många fler besökare. Här är varför.

Alla använder Google

I Sverige är Google överlägset den största sökmotorn. Så är det inte riktigt i hela världen, men Google är störst och därför den sökmotor man främst bör anpassa sina hemsidor efter. När man letar efter något på nätet (vilket oftast är exakt vad man gör) så gör man en snabb sökning på Google och där hittar man resultatet. Allra oftast ligger svaret man är ute efter bland de 2-3 första träffarna om man sökt efter rätt sak. Det är dessa positioner man försöker få genom att sökmotoroptimera sin hemsida.

Ett exempel

Tänk dig att du bygger en hemsida om resor till Thailand. Självklart vill du ha många besökare till din hemsida, och för att få det bör du ligga i topp hos Google. Om du ligger i topp på ord som ”glass” och ”elgitarr” så hjälper inte det dig speciellt mycket, för om en person sökt på elgitarr och hamnar på en hemsida om Thailand så kommer denna besökaren inte bli långvarig. Du ska försöka hitta bra sökord och fraser för just din hemsida, som t.ex. ”Thailandsresa” eller ”Billiga resor till Thailand” eller liknande. Lyckas du hamna på topp 3 för dessa fraser så kommer du få många besökare till din hemsida.

Hur gör man då för att sökmotoroptimera?

Sökmotoroptimering handlar om två saker.

1. Se till att hemsidan är korrekt byggd.

Att en hemsida är korrekt byggd handlar om att den ska följa de standarder som finns och den ska ha ett relevant innehåll. Det är ingen mening att försöka lura Google, utan det är bara genom hårt arbete och välskrivna texter som Google kommer tycka att din sida är relevant. Har du även ett intressant innehåll så kommer ditt arbete i punkt två bli mycket lättare.

2. Se till att andra sidor länkar till din hemsida.

För att Google ska tycka att din sida är populär och förtjäna en topp-placering så måste andra sidor ha länkat till den. Här är det bättre att få sidor med hög kvalitet och hög relevans länkar till din sida än många helt orelevanta sidor. Genom att få bloggare som skriver om liknande saker att länka till din sida så kan du rankas högre av Google. Att få hög kvalitet på sina länkar är inte helt enkelt och kräver tid och samarbete med andra hemsideägare.

 

Det är egentligen allt det handlar om. Vill du veta mer konkret hur det fungerar eller ha hjälp med att sökmotoroptimera en hemsida så bör du kontakta en webbyrå som erbjuder denna tjänst.