«

»

mar 08

Är klänningen verkligen blå och svart

Diskussionen om denna klänning har verkligen blivit något stort. Vissa tycker att den är blå och svart och andra tycker att den är vit och guld. Personligen ser jag färgerna vit och guld.

Jag har kollat lite i ämnet och hittat denna video som förklarar saken bra.

Det är alltså något som kallas färgkonstans som gör att vi ser så olika på denna bild.

Här har jag plockat ut bilden från videon och man kan om man kollar i ett bildbehandlingsprogram se att både kuben i mitten på ovansidan och kuben på sidan i mitten har samma färgkod. Det är alltså exakt samma färg trots att den färgen på sidan ser mycket mer orange ut.

kub färgkonstans

Man får höra att den korrekta färgen på klänningen är svart och blå eftersom den är svart och blå i verkligheten. Men egentligen spelar ju inte det någon roll eftersom den bild man får se är en redigerad bild av verkligheten.

Nedan bild kan man se på många ställen på nätet.

klänningen-tre-olika-färger

Analyserar man den vänstraste bilden i ett bildbehandlingsprogram så kan man se att det inte finns någon tydlig blå skala i det som ska vara blått. Det finns inte heller någon tydlig svart skala i det som ska vara svart. Det gör det däremot i den bilden som finns längst till höger. Den vänstraste bilden är väldigt hårt redigerad, så att säga att klänningen är svart och blå på den bilden bara för att orginalklänningen är det är lite för enkelt.