«

»

sep 30

Dags att göra hemsida?

Har du bloggat ett tag på bloggo, blogger eller annat bloggportal och vill ta nästa steg? Ett steg som betyder att du inte bara bloggar utifrån en fast mall med fasta ramar och reklam som syns lite här och var? Nästa steg som betyder att du vill stå på egna ben och göra en hemsida?

Idag är det extremt enkelt och det finns generellt två vägar att gå.  En väg att gå är att man bygger hemsidan från början via programmering eller Word press. Det kräver en del kunskap och även om man använder det enkla publiceringsverktyget Word press så kommer begränsningarna ganska snart att bli synliga. Att lägga upp text och bild fungerar fint men när man bygger en hemsida vill man göra mer än så. Åtminstone de som vill göra det riktigt snyggt.

En annan väg att gå när man ska göra hemsidor är att kombinerar möjligheterna med egen kodning samt enkelheten med mallar. Ett sätt är att gå via n.nu.  Man får då ett domännamn som blir exempelvis Pelleshemsida.n.nu. Det går även att koppla sin egen domän så det blir pelleshemsida.se men ändå använda de funktioner som n.nu erbjuder. Det underliggande systemet (N.nu) är enklare att använda än Word press men har betydligt fler funktioner som går att implementera med några få klick. Som ett exempel kan nämnas vattenstämplar på uppladdade foton. Ett perfekt sätt att bevara dem för sig själv utan att någon bara kopierar och klistrar dem var som helst på nätet.  Andra uppskattar mer den inbyggda statistiken, enkelheten att koppla nyhetsbrev och Facebook eller den automatiska optimering mot Google som finns inbyggd (Det är Jim Westergren som ligger bakom N.nu  – värt att veta för den som jobbar med SEO.

Så ska du göra hemsida?

Tänk till en extra gång innan du hastar iväg till ett webhotell och betalar årsavgift och domänavgift. Lägg inte ut pengarna innan du vet hur du vill bygga din hemsida. Det finns flera möjligheter och vilken som är bäst beror helt på hur professionell den ska se ut, vilka möjligheter man vill ha och hur mycket man är beredd att betala.