«

»

nov 23

Tips för att undvika att bli avlyssnad

Sverige går med stora steg mot att bli ett övervakningssamhälle. För ungefär en vecka sedan så avslöjades det att säkerhetspolisen förhandlar med internetoperatörer om att få ett automatiskt system där det ges tillgång till svensk datatrafik. Det började på allvar 2008 när FRA-lagen infördes som tillåter försvarets radioanstalt att spana på trafik som går i kabel. (Alltså internet och telefon) Efter 3 månader utökades denna lag så att även polisen får signalspana. Därefter infördes IPRED 2009 som tillåter upphosvsrättsägare att samla information om ip-adresser och får begära ut identitetsuppgifter om dessa ip-adresser för att kräva skadestånd. 2012 införs datalagringsdirektivet som innebär att telefon- och internetleverantörer är skyldiga att lagra information om alla sina kunders trafik. Nu talas det alltså om att säkerhetspolisen och andra myndigheter ska få tillgång till information om internetoperatörernas kunder. (Skatteverket, Tullverket, Kustbevakningen o.s.v.) Sverige börjar se mer ut som gamla Östtyskland för varje år och det läskiga är att det inte sker mer reaktioner och protester.

Utöver allt detta som ändå Sverige varit öppna med har Edward Snowden gett oss vetskap om att Sverige även spanat åt USA.

5 tips för att undvika att bli avlyssnad

Här är 5 enkla tips vad du själv kan göra för att åtminstone minska risken att bli avlyssnad.

1. Kryptera din internettrafik.

Detta gör du enklast genom att använda någon av de VPN-tjänster som finns.

  • Ipredator
  • Integrity.st
  • VyprVPN

2. Kryptera de meddelanden du skickar via telefonen

Även här finns det riktigt bra verktyg att använda sig av.

  • Threema
  • Heml.is
  • myENIGMA

3. Använd alltid starka, säkra lösenord och förvara dem säkert. Helst i huvudet.

Att komma ihåg ett längre lösenord kan vara svårt till en början, men det är värt det. Ett säkert lösenord bör innehålla både små och stora bokstäver, minst en siffra och minst ett specialtecken. Det bör också vara minst 9 tecken långt.

4. Kryptera din hårddisk

Att kryptera sin hårddisk kan låta avancerat, men det finns bra program för det om man Googlar. Har du känslig information lagrad på din disk så kan detta vara en säkerhetslösning. Ett annat sätt är att lägga känslig information på en USB-sticka som du sedan krypterar.

5. Sprid kunskapen om att använda kryptering och säkra tjänster

Om detta sprids och tillräckligt många använder sig av dessa tekniker så kommer förhoppningsvis övervakningen avta.

 

De som verkligen behöver övervakas använder sig förmodligen redan av krypterade tjänster, så tyvärr är det inte de som drabbas av den ökade övervakningen och avlyssningen.