«

»

okt 21

Jämförelsesajter – Är det något att lita på?

Idag finns det mängder av jämförelsesajter på nätet. Vill man veta var billigaste priset finns på en Iphone så finns det en handfull sidor som visar priser både med och utan frakt. Den som vill jämföra försäkringar har flera andra sidor att välja och vraka mellan och det samma gäller den som vill jämföra lån. Men kan man lita på allt detta? Är jämförelserna bara till godo för oss konsumenter?

Vi kan ta en titt på jämförelsesidor på lån. Känslan man får när man besöker en sådan sida är att de jämföra alla stora banker som finns i Sverige vilket gör det så enkelt och smidigt för oss konsumenter. Utan kostnad jämför de räntor och jag kan bara välja det bästa alternativet om jag vill. Men så enkelt är det inte. För det första jämför de bara mellan 10-15 banker. Det kan tyckas vara mycket men det är definitivt inte alla. Här kommer nästa problem. Det är nästan inget av dessa lånjämförelsesidor som presenterar exakt vilka banker de jämför. En av de största MyLoan jämför 15 banker. Av dessa är det 11 som de visar upp på sidan. Av dessa är det maximalt en storbank med. Med tanke på att Sverige har minst fem stora banker så undrar man lite var dessa tagit vägen.

Nackdelen blir ju även att det blir svårt att jämföra vidare när man inte vilka företag som varit med i jämförelsen tidigare.