«

»

jan 26

Hemleverans – Nya steget inom E-handeln

E-handeln är idag både etablerad och växande. Ett nytt shoppingmönster har gjort att begreppet ”butiksdöden” nämns och detta inte minst inom vissa branscher. Vad är nästa steg? Nästa trend inom handeln? En hel del pekar på att det är blixtsnabba eller smidiga leveranslösningar.

Digitaliseringen har minst sagt förändrat samhällsbilden i Sverige. Inom handeln har en stark förskjutning skett från handel i fysiska butiker till E-handel. Detta även inom branscher där man inte från början trodde att E-handel skulle slå igenom så som livsmedel och byggmaterial.

För de första E-butikerna var det en stark konkurrensfördel att finnas online. Idag är det snarare en regel än ett undantag och man måste som företag konkurrera med allt från pris till leveranstider. Just leverans är något som många E-handlare ser över.

Fler leveranstjänster

En trend är att allt mer går att köpa med hemleverans. Sitt i Kiruna och beställ ett tårtbud till Malmö, se till att grannen får mediciner till dörren eller få en matkasse varje måndag…

I flera städer går det att beställa produkter före lunch och få dem till dörren samma dag. Än så länge enbart via vissa butiker men detta är en trend som är stark och som ökar.

I boxar i butiker

Ett annat leveranssätt som ökar är ”boxar”. Istället för att paket och leveranser ska lämnas ut över disk hos ett postombud läggs de i boxar med kodlås. Du som mottagare får en kod som enbart fungerar på just det låset. På det sättet kan du själv hämta leveransen när du vill utan att stå i kö.

I Stockholm finns exempelvis ”Expressboxar” dit budbilarna kör och levererar beställningar. I och med att de inte behöver köra hela vägen hem till alla i området kan leveransen ske snabbare. Boxarna kan stå i gallerior som har öppet sent på kvällen vilket även öppnar upp möjligheten för de som beställt varor att hämta dem nästan ”när som helst”.